شیر های صنعتی

شیرهای هوا

جهت ورود و خروج هوا درون خطوط انتقال آب استفاده میشود. عملکرد اتوماتیک داشته و روزنه بزرگی برای تخلیه هوا درون لوله وجود دارد. همچنین حباب‌های کوچک درون سیال هنگام فشرده شدن از سیال جدا شده و روزنه کوچک برای تخلیه این حباب های کوچک طراحی شده است.

کاربرد شیر های هوا

  • کشاورزی
  • صنعتی
  • انتقال آب
  • تصفیه آب
  • شبکه توزیع

شیرهای هوا معمولاً درنقاط مرتفع که لوله تغییر زاویه می‌دهد، نصب می‌شود. عملکرد خودکار این شیر ناشی از نیروی بالابری آب و اختلاف فشار داخل لوله و بیرون آن است.

مزیت شیر های هوا

  1. طراحی مطمئن
  2. جنس فولادی ضدزنگ
  3. جنس پیچ و مهره فولاد ضد زنگ
  4. سبک وکم حجم نسبت به نمونه های دیگر

انواع شیر هوا

  • شیرهوا فاضلابی
  • روزنه بزرگ خلأشکن
  • شیرهوا تک محفظه دو روزنه
  • شی رهوا دو محفظه دو روزنه با سیستم قطع و وصل
  • شیرهوا دو محفظه دو روزنه بدون سیستم قطع و وصل

شیر پروانه ای

این نوع شیر با حرکت چرخشی برای قطع و وصل کردن جریان و تنظیم جریان استفاده می‌شود. نحوه عملکرد این نوع شیر سریع و آسان است. بطوریکه با چرخش 90 درجه کاملاً باز و کاملاً بسته می‌شود. این نوع شیر عملگرهایی بصورت پنوماتیک و دستی و هیدرولیک دارد. استفاده ازاین شیر به علت نشتی در فشارهای بالا توصیه نمی‌شود. اما بر روی خطوط انتقال گاز و مایع در فشارهای کم و جریان‌های Slurryاستفاده می‌گردد.

این شیرها در سایز 2/1-1 الی 200 اینچ تولید می‌شود. تعمیرات ساده اما به گریسکاری احتیاج دارد. در بعضی از نوع‌ها علاوه برگرداننده اصلی که هیدرولیکی است، فلکه دستی نصب می‌شود تا در مواقع نقص فنی هیدرولیکی استفاده شود. از جمله ویژگی های این شیر افزایش سرعت جریان سیال و افزایش حرکت شیر، کنترل فشار و سیالات در مخازن و برج‌های تحت فشار و انتقال حجم زیاد سیالات است.

مزایای شیرهای پروانه ای

  1. سبک وزنی
  2. قابلیت کنترل
  3. ارزان قیمت بودن
  4. جلوگیری از خوردگی
  5. نداشتن قطعات لغزنده و کشویی
  6. ساخت صفحه دیسک از مواد فلزی و غیرفلزی

شیرهای کنترل اتوماتیک

به شیرهایی گفته می‌شود که برای راه‌اندازی نیازی به انرژی خارج از سیستم نیست و از انرژی موجود در خط لوله استفاده می‌شود. این انرژی از پیلوت به شیر اصلی هدایت و آن‌را به کارمی اندازد.

انواع مکانیزم شیر کنترل اتوماتیک

  • پپیستونی
  • دیافراگمی

با توجه به تغییرات مصرف آب، برای جلوگیری ازهدر رفتن آب این شیرها بصورت اتوماتیک جریان را کنترل و بدون خطا انجام می‌دهد.

مزایای شیر های کنترل اتوماتیک

  1. تغییرسریع ازحالت مکانیکی به برق
  2. امکان دستیابی به سرعت های پله ای
  3. فرمان پذیری اتوماتیک ازسیستم (pcz24w)
  4. استفاده از فلوکنترل و امکان کنترل از راه دور با دقت بالا
  5. امکان کنترل راحت خروجی به وسیله ی فشرده کردن فنر پیلوت
  6. استفاده از فلوکنترل ها،که با تغییر مقدار بار سرعت خروجی ثابت می‌ماند

صافی ها

صاف کردن به خارج کردن مواد جامد از یک مخلوط و سیال توسط خارج کردن آن از صاف کننده گفته می‌شود، که به دو قسمت ساده و پیچیده تقسیم می‌شود.

انواع صافی ها

  • شفاف کننده
  • جریان متقاطع
  • صافی کیکی یا قالبی

صافی کیکی یا قالبی، مقادیر زیادی ازمواد را بصورت قالب از بلور و گل جدا می‌کند. در صافی های شفاف کننده مقدار جامد کم بوده و حاصل این عمل گاز تمیز یا مایع زلال است. ذرات جامد روی صافی جمع می‌شوند. درصافی با جریان متقاطع محلول اسپانسیون خوراک با فشار و سرعت نسبی عرض محیط را طی می‌نماید. به دلیل سرعت زیاد مایع لایه ی نازک ضخیم نمی‌شود. محیط صافی از یک غشاء با منافذ کوچک تشکیل می‌شود. مایعی به صورت زلال خارج و سپس مایع غلیظتر باقی می‌ماند.

صافی‌های کیسه ای عموماً برای صافی گازها بکار می‌روند. این نوع صافی‌ها، ممکن است تحت فشار بیشتر از جَو در سطح بالایی و یا با ایجاد خلأ در زیر سطح پایینی کار نمایند. هر دو حالت می‌تواند پیوسته و یا غیر پیوسته باشد. عموماً در شرایط فشار بیشتر از جو در سطح بالایی به‌صورت ناپیوسته می‌باشند.

صافی های فشاری ناپیوسته

این نوع صافی اختلاف فشار زیادی را در عرض دیواره ایجاد و مایعات پودری را سریع و اقتصادی جدا می‌کند. که به دو صورت: فیلترپرس و صافی پوسته و لایه است.

فیلترپرس: ازمجموعه ای سینی در یک سری محفظه تشکیل شده که جامدات در آن جمع می‌شوند. همچنین این سینی ها بوسیله پارچه پوشانده می‌شوند. و دوغاب تحت فشار وارد هر دو قسمت می‌شود. محلول از پارچه عبور می‌کند و از لوله تخلیه به شکل قالب مرطوب جامد می‌گیرد. عموماً این سینی ها به شکل مربع و دایره و عمودی و افقی است. بعد از فیلترکردن معمولاً دستگاه را باز می‌کنند و شستشو می‌دهند تا برای مراحل بعدی استفاده کنند.

صافی پوسته و لایه

درمواردی که برای صاف کردن فشاری بیشتر از فیلترپرس نیاز باشد از این صافی استفاده می‌شود. روش کار این صافی به این صورت است که مجموعه ای از لایه های عمودی روی قفسه با قابلیت بیرون آوردن قرار دارد و مواد از کنار مخزن وارد صافی می‌شود و بعد از تصفیه محلول از لایه ها به درون یک لوله تخلیه منتقل می‌شود. این طرح بیشتر در تصفیه هایی که کمک صافی دارند بکار می‌رود.

صافی های ناپیوسته در خلاء

صافی های فشاری معمولا ناپیوسته و صافی های خلاء پیوسته است. شکل این صافی مانند قیف بونز در اندازه بزرگ است. اندازه قطر این دستگاه بین 1 تا 3 متر و لایه  جامد بین 30 تا 100 میلیمتر است. این صافی در عین سادگی در مقابل مواد خورنده بسیار مقاوم است.

صافی پیوسته در خلاء

در همه این صافی ها محلول از جداره غشاء مکیده می‌شود و بصورت قالب جامد روی صافی قرارمی‌گیرد.که قالب از ناحیه تصفیه خارج و سپس شستشو می‌شود و بعد از خشک شدن از جداره غشایی جدا می‌گردد. غشاء وارد قالب می‌شود و بار دیگر جامدات را با خود حمل می کند.

همواره قسمتی از جداره غشایی در ناحیه تصفیه قراردارد و تخلیه جامدات درمایعات قطع نمی‌شود. اختلاف فشار در جداره غشاء حدود 250 تا 500 میلیمتر جیوه است. طرح‌های مختلفی وجود داردکه از نظر روش ورود و شکل و نحوه تخلیه جامدات با هم متفاوتند.

شیرهای یکطرفه (check valve)

نوعی از شیرهای صنعتی که سیال می‌تواند در یک جهت حرکت کند و در صورت برگشت مسیر حرکت مسدود می‌شود. این شیر در تجهیزات مختلف مانند: پمپ‌ها، جک های هیدرولیک، تجهیزات نیروگاهی و صنایع شیمیایی کاربرد دارد.

انواع شیرهای یکطرفه

  • شیر یکطرفه لولایی
  • شیر یکطرفه نازل دار
  • شیر یکطرفه وزنه ای
  • شیر یکطرفه وزنه ای ترمزدار

شیرهای یک طرفه لولایی

این شیر که مصرف بیشتری دارد، دارای بدنه و درپوش می‌باشد.که درون آن دیسکی قراردارد که ممکن است یکی یا دوتایی باشد. به وسیله پین مخصوصی به بدنه آویزان است، جریان سیال در موقع ورود، دیسک را به طرف مسیر خود بلندکرده و از اطراف آن عبور می‌کند. درصورت قطع جریان دیسک به نشیمنگاه چسبیده و اجازه برگشت به سیال را نمی‌دهد.

شیرهای آتش نشانی

همانطور که می دانید این شیر وسیله ای برای مقابله با آتش است. که از طریق اتصال به سیستم لوله کشی، آب منطقه را تأمین میکند. کلیه قطعات چدنی توسط رنگ پلی استر پودری قرمز به روش الکترو استاتیکی پوشش داده می‌شوند. بدنه هاورینگ شیرهای آتش نشانی، دو تکه و واسطه کوپلینگ از جنس چدن نشکن مطابق استاندارد (din1963)  می‌باشد.

انواع شیرهای آتش نشانی

در این بخش به تشریح انواع شیر های آتش نشانی خواهیم پرداخت.

  • شیر آتش نشانی ایستاده

شیر آتش نشانی روی زمینی بر روی لوله اصلی انتقال نصب شده و برای برداشت آب در مواقع حریق، شستشوی خیابان ها و یا آبدهی در شرایط بحرانی مورد استفاده قرار می گیرد. محل نصب این شیر معمولا در جوار بیمارستان‌ها، مدارس و سالن های سینما و تئاتر می‌باشد.

کلیه قطعات چدنی توسط رنگ پلی استر پودری قرمز Real 3020 به روش الکترواستاتیک پوشش داده می‌شوند. جنس بدنه ها و رینگ دو تکه و واسطه کوپلینگ از جنس چدن نشکن مطابق با استاندارد DIN EN 1693 می باشد.

  • شیر آتش نشانی دفنی با تخلیه خودکار

شیر آتش نشانی زیر زمینی روی خط لوله برای برداشت آب به منظورهای مختلف ( خاموش کردن حریق، شستشوی خیابان ها، آبیاری چمن و …) نصب می‌شود. نصب شیر مزبور در محل هایی باید انجام گیرد که امکان یخ زدگی وجود ندارد. این شیر از بدنه، قسمت قطع و وصل و بخش اتصال به شیلنگ تشکیل شده است.

شیرهای کشویی

از این شیر جهت قطع و وصل جریان استفاده می‌شود. این شیرها برای تنظیم جریان به کار برده نمی‌شوند. قرار دادن آنها در حالت بسته باعث فرسایش شیر می‌شود.

کاربرد شیرهای کشویی

تأسیسات آبرسانی، آشامیدنی و خام و سیالات غیر خورنده تا دمای 80 درجه سلسیوس، جلوگیری از عبور جریان در وضعیت کاملاً بسته، افت فشارکم، درحالت باز آشفتگی دارد. باید حالت کاملاً باز یا بسته مورد استفاده قرارگیرد ولی به عنوان کنترل کننده جریان مجاز نیست.

کاربردهای دیگر: پالایشگاه‌ها، مجتمع‌های پتروشیمی، پروژه های آبرسانی، کارخانجات مختلف صنعتی، نیروگاه ها، تأسیسات دریایی و…..

انواع شیرهای کشویی

شیرکشویی زبانه لاستیکی، شیر کشویی زبانه لاستیکی مخصوص لوله های چدنی، شیر کشویی زبانه لاستیکی مخصوص لوله های پلی اتیلن، شیر کشویی زبانه لاستیکی مخصوص لوله های pvc (کلمپ)، شیر کشویی زبانه فلزی، شیر پنستاک، شیر کشویی چاقویی، شیر کشویی زبانه فلزی.

انواع شیرهای با کاربرد های خاص

شیرغلافی، شیرسوزنی، تخلیه مخروط ثابت، شیر پروانه ای فلنجدار با عملگرهای هیدرولیک وزنه ای، هالوجت.

  • هالوجت

این شیر جهت قطع و وصل کردن، کنترل و تخلیه جریان با استفاده از یک وسیله کنترلی طراحی شده است. کاربرد آن در سد و نیروگاه است.

نوع سیال: آب خام

جنس بدنه: انواع چدن داکتیل و انواع فولادها.

  • شیر غلافی

این شیر اغلب بعنوان شیر تخلیه در انتهای خطوط انتقال، خروجی سدها و نیروگاه های آبی به‌عنوان تخلیه کنارگذر استفاده می‌شود.

جنس بدنه: انواع استلنس استیل، انواع فولادها

جنس دیسک: انواع فولادها، استیل

انواع محرک: دستی و الکترومکانیکی

مزایای شیرغلافی

  • افت فشارکم امکان نصب در اتاقک یا انتهای خط. 3. طراحی ساده و عالی 4. امکان نصب محرک الکتریکی و هیدرولیکی
  • انتخاب متریال مناسب برای هرگونه کاربرد. 6. محدوده وسیعی برای سایز و فشارهای مختلف. 7. فرم مناسب برای عبور جریان سیال و اشیاء جامد
  • شیر سوزنی

این شیر برای کنترل فشار و تنظیم جریان آب در خطوط پمپاژ، خطوط انتقال و آبرسانی استفاده می‌شود. بدنه این شیر، تخم مرغی شکل و در سایزهای کوچک یک تکه و در سایزهای بزرگ چند تکه است. راهنمای پیستون به علت طویل بودن حرکت آن به راحتی و بدون ارتعاش با حداقل نیرو صورت می‌پذیرد. کاربرد این شیر در انتقال آب،کاربردهای صنعتی، شبکه توزیع، تصفیه خانه آب، سد و نیروگاه می باشد.

نوع سیال: آب اشامیدنی، آب خام، آب دریا

جنس دیسک: استیل

جنس بدنه: انواع استلنس استیل، نیکل آلومینیوم برنر، انواع چدن داکتیل، انواع فولادها

  • شیر تخلیه مخروط ثابت

اغلب به‌عنوان شیر تخلیه در انتهای خطوط انتقال، خروجی سدها و نیروگاه های آبی، شیر مستهلک کننده انرژی، قطع و وصل و تنظیم در انتهای خطوط مخازن ذخیره استفاده می‌شود.

نوع سیال: آب خام

جنس بدنه: انواع فولاد

جنس دیسک: انواع فولادها، استیل، انواع چدن داکتیل

مزایای شیر تخلیه مخروط ثابت

  • افت فشارکم 2. طراحی ساده و عالی 3. فرم مناسب برای عبور جریان سیال و اشیاء جامد 4. محدوده وسیعی برای سایز و فشارهای مختلف 5.انتخاب متریال مناسب برای هرگونه کاربرد 6. امکان نصب محرک الکتریکی و هیدرولیکی .
  • شیرپروانه ای فلنجدار با عملگر هیدرولیک – وزنه ای

در شبکه اتصال آب همواره نصب شیرهای ایمنی درمحل های مناسب می‌تواند در شرایط اضطراری صدمات و خسارات را به حداقل برساند، در عین حال این شیرها می‌توانند به عنوان شیر قطع و وصل و یا شیرکنترلی انجام وظیفه نمایند.

کاربرد های شیر تخلیه مخروط ثابت

  1. شیر شکستگی لوله
  2. شیرکنترل ورودی مخازن
  3. شیرایمنی ورودی توربین
  4. شیر ایزوله و کنترل پمپ و یکطرفه
  5. شیر تخلیه اضطراری آب ازسیستم

انتقال آب، کاربردهای صنعتی، شبکه توزیع، سد و نیروگاهی
نوع سیال: آب اشامیدنی، آب دریا، آب خام .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *